Adm.dir har ordet 

Årsrapport 2023

2023 har vært et år med flere nye høydepunkter for både NOVA Spektrum og Oslo Spektrum. Gjennom året har vi samlet alt fra motorglade bilentusiaster og sporty cheerleadere til statsledere og nobelprisvinnere på vår arena på Lillestrøm.  I tillegg fikk vi grønt lys for Nye Oslo Spektrum, et av de største løftene i stiftelsens historie.

Helt siden 1920 og den første riksmesen på Akershus festning, har Stiftelsen NOVA Spektrum vært tro mot sitt nærings- og samfunnsoppdrag: Å skape og legge til rette for møteplasser som fremmer handel, kunnskapsdeling og inspirasjon.  

Gjennombruddsår

I 2023 har vi nok en gang synliggjort hvilken enorm betydning og kraft den fysiske møteplassen representerer som kanal for salg, markedsføring og relasjonsbygging. De fleste messer og arrangement har opplevd gode besøkstall og stor interesse fra kunder og samarbeidspartnere.  

Samtidig har 2023 vært et gjennombruddsår for mindre møteplasser i form av frokostmøter, konferanser og seminarer i Lillestrøm Lobby og NOVA Studios.  

Oslo Spektrum – hele Norges konsertarena og storstue – kan nok en gang melde om et solid år med stor aktivitet og høy publikumstilstrømning. Ekstra hyggelig er det når norske artister som Undergrunn og Dagny står på scenen, og når Spektrum kan være arena for flere norskproduserte musikaler slik tilfelle var i2023.  

Bilde fra konserten med Dagny på Oslo Spektrum i 2023. Foto: Hedda Mikkelborg

Store ringvirkninger

Den samfunnsmessige betydningen av våre møteplasser er store. Samfunnsregnskapet som Samfunnsøkonomisk Analyse har utarbeidet på oppdrag for Stiftelsen NOVA Spektrum, viser at stiftelsens lokaløkonomiske ringvirkninger utgjør hele 2566 fulltids-arbeidsplasser og 2,3 milliarder kroner i årlig verdiskaping.  

De største ringvirkningene oppstår lokalt, og de samlede sysselsettingseffektene er av direkte betydning for at bredden av handels- og servicebransjen utvikle seg videre. I tillegg oppstår det store fellesskapsinntekter i forlengelsen av den økonomiske aktiviteten som våre fysiske møteplasser gir opphav til.  

Sterk event- og arrangementssektor viktig

Ringvirkningene som Stiftelsen NOVA Spektrum skaper i egne omgivelser, blir lagt merke til.
I forbindelse med Stiftelsestilsynets kartlegging av norske stiftelsers verdiskapingsbidrag våren 2023, ble Stiftelsen NOVA Spektrum trukket frem som et eksempel på en stiftelse av stor samfunnsmessig betydning.   

Innovasjon Norge inviterte oss til Arendalsuka høsten 2023 for å fortelle mer om hvordan ulike verdikjeder blir aktivert hver gang det er messer og arrangement – og hva de konkrete verdiskapings- og sysselsettingsmessige effektene av dette er. I ettertid har tallene blitt brukt som et viktig argument for hvorfor vi trenger en sterk event- og arrangementsnæring i Norge. 

Flere bedrifter i Lillestrøm melder om at de fysiske møteplassene til NOVA Spektrum er avgjørende for å sikre eget omsetnings- og fortjenestegrunnlag. Ringvirkningstallene som Samfunnsøkonomisk Analyse har utarbeidet, viser dessuten at både NOVA Spektrum og Oslo Spektrum er viktige motorer for økt helårsturisme. Dette er godt nytt for en samlet opplevelsesnæring.   

Partnerskap var et overordnet tema for Nor-Shipping, en av verdens viktigste møteplasser for shippingbransjen og havnæringene i 2023. Foto: Nor-Shipping

Våre medarbeidere er vår viktigste ressurs 

Som Norges største møteplass for bredden av næringslivet, kulturlivet og organisasjonslivet er det stor spennvidde i den samlede arrangementsporteføljen til NOVA Spektrum og Oslo Spektrum. Året 2023 beviser nok en gang at våre medarbeidere representerer vår viktigste ressurs, og at vår samlede arrangementskompetanse er vårt viktigste konkurransefortrinn.  

Vår kultur er preget av alt lar seg løse, og våre kunders behov og ønsker settes først. Vi lykkes med å arrangere alt fra Nor-Shipping med mer enn 50 000 besøkende (fra mer enn 100 land) til Oslo Motor show som samler nærmere 53.000 bilentusiaster. I tillegg sørger vi for at alt går på skinner når eksterne arrangører benytter vår arena – enten det er Oslo Business Forum, Bygg Reis Deg eller et annet arrangement som trenger god og profesjonell bistand i forberedelses- og gjennomføringsfasen av et stort arrangement med tusenvis av deltakere fra inn- og utland.  

Vi kan glede oss over at mange av utstillerne som har fått utmerkelser for beste stands i år, har benyttet seg av våre tjenester og leveranser innen utstillerdesign og standsproduksjon.  

Våre medarbeidere er vår viktigste ressurs og vår arrangementskompetanse er vårt største konkurransefortrinn. Foto: NOVA Spektrum

Fullt driftsår for vår mat- og drikkesatsning 

For første gang siden vi flyttet til Lillestrøm i 2002, har vi hatt et fullt driftsår med all mat- og drikkeservering i egen regi. De gode arrangementsopplevelsene blir enda bedre ved gode måltidsopplevelser. Vår nye restaurant Lillestrøm Lobby har i stadig økende grad blitt en integrert del av de ulike arrangementene gjennom utstillerfester, tilbud om Afternoon Tea og andre happenings. Lillestrøm Lobby har i tillegg blitt en viktig møteplass og et godt likt spisested i nærmiljøet.  

Les mer om våre utvalgte høydepunkter i 2023

Innholdsoversikt

Årets arrangementer

Styret og ledergruppen