Bærekraft og samfunnsansvar

Årsrapport 2023

Gjennom mer enn hundre år har Stiftelsen NOVA Spektrum skapt og lagt til rette for messer, arrangement, konserter og events. Vårt nærings- og samfunnsoppdrag forplikter oss til å ha et langsiktig perspektiv på stiftelsens aktivitet der vi i tillegg tar hensyn til bærekraft og samfunnsansvar i alt vi gjør.  

Gjennom vår virksomhetsstrategi har vi gjort bærekraft og samfunnsansvar til en viktig og integrert del av vår forretningsvirksomhet. Vårt arbeid og vår innsats er basert på områdene der vi i størst grad kan utgjøre en positiv forskjell basert på vår virksomhet.  

Vi har definert følgende av FNs bærekraftmål som våre prioriterte områder:

  • Anstendig arbeid og økonomisk vekst 
  • Industri, innovasjon og infrastruktur 
  • Bærekraftige byer og lokalsamfunn 
  • Ansvarlig forbruk og produksjon 
  • Samarbeid for å nå målene

For hvert område er det utarbeidet en veiledning som beskriver hva målet betyr for Stiftelsen NOVA Spektrum.  

I Stiftelsen NOVA Spektrums virksomhetsstrategi er det definert konkrete forbedringsmål på utvalgte fokusområder. På årlig basis evalueres målet med hensyn til grad av måloppnåelse. Dette som grunnlag for å vurdere nye aktiviteter og tiltak som kan bringe oss nærmere målet.    

Våre forbedringsmål er:

  • Redusere CO2-avtrykket med minst 20 prosent ber besøkende.
  • Fordoble antall arbeidsplasser skapt som følge av vår virksomhet. 
  • Fordoble den økonomiske verdiskapingen gjennom egen aktivitet og de positive ringvirkninger dette skaper i egne omgivelser. 

 

Intern bærekraftgruppe

I 2023 har en egen bærekraftgruppe bestående av ansatte fra ulike avdelinger kartlagt de viktigste forholdene som er av betydning for å nå de ulike forbedringsmålene. Kartleggingen har blitt benyttet for å identifisere og prioritere ulike innsatsområder som gjør det mulig å realisere målene. Dette arbeidet vil bli videreført gjennom 2024 i takt med en generell forventningsheving i samfunnet og blant kunder på områdene for bærekraft og samfunnsansvar.  

Sertifisert Miljøfyrtårn 

NOVA Spektrum har vært sertifisert Miljøfyrtårn siden 2012. I 2022 ble virksomheten nok en gang re-sertifisert. Oslo Spektrum har også Miljøfyrtårnsertifisering. Sertifiseringen er et viktig verktøy i arbeidet for å oppnå konkrete og varige forbedringer på bærekrafts-området, både klima- og miljømessig. Vi prioriterer samarbeid med leverandører, forretningsforbindelser og samarbeidspartnere som også er sertifisert Miljøfyrtårn.

Rapporten i forbindelse med NOVA Spektrums Miljøfyrtårn-sertifisering finner du her

Åpenhetsloven

Stiftelsen NOVA Spektrum er omfattet av Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven). I forbindelse med virksomhetens oppfølgning av loven er det gjennomført aktsomhetsvurderinger i henhold til lovens paragraf 4. I tillegg er det utarbeidet en redegjørelse for aktsomhetsvurderingene i henhold til bestemmelsene som loven oppstiller. 

Stiftelsen NOVA Spektrums redegjørelse i forbindelse med åpenhetsloven publiseres sammen med årsrapporten for 2023.  

Aktivitets- og redegjørelsesplikt

Stiftelsen NOVA Spektrum er omfattet av bestemmelsene som er knyttet til aktivitets- og redegjørelsesplikt på områdene for likestilling og diskriminering. Det er stilt krav om at virksomheten skal redegjøre for likestilling i egen årsrapport. 

De definerte personalpolitiske retningslinjer setter rammen for selskapenes arbeid med likestilling: Alle medarbeidere er likeverdige, uavhengig av kjønn, alder, funksjonshemming, seksuell orientering eller religiøs, etnisk og kulturell bakgrunn. Vi ønsker et bredt og mangfoldig spekter av ledere og medarbeidere, der individuelle egenskaper skal respekteres og verdsettes. Bedret kjønnsbalanse og mangfold (etnisitet, alder og funksjonsevne) er ønskelig på alle nivå, og skal vektlegges ved rekruttering og kompetanseutvikling.  

Stiftelsen NOVA Spektrums ARP-rapport publiseres sammen med årsrapporten for 2023.  

Innholdsoversikt

Årets arrangementer

Styret og ledergruppen