Lillestrøm NXT

Årsrapport 2023

Stiftelsen NOVA Spektrum ønsker å utvikle virksomheten ved å etablere nye tilbud og bygge nye omgivelser i form av en ny, moderne og grønn bydel som gjør Lillestrøm til et enda bedre sted å bo, leve og jobbe i. I 2023 ble et komplett og gjennomførbart planforslag sendt Lillestrøm kommune. 

Stiftelsen NOVA Spektrums utviklingsplaner for Lillestrøm går under prosjektnavnet «Lillestrøm NXT», og representerer et av de største nasjonale og regionale byutviklingsprosjektene i nyere tid. Gjennom Lillestrøm NXT ønsker stiftelsen å legge til rette for å fortsatt kunne tilby tidsaktuelle arrangementer i attraktive bygg og omgivelsene.  Rundt NOVA Spektrum vil det bli et nytt sentrumsområde med boliger, byscene, serveringssteder, handel og annen næringsvirksomhet.   

Planene for området er i tråd med Lillestrøm kommunes ønsker om en sentrumsutvidelse østover, og harmonerer også med nasjonale og regionale forventninger om økt fortetting i nærheten av store kollektivpunkt.  

Illustrasjonsbilde som viser hvordan de fremtidige omgivelsene til NOVA Spektrum er skissert i planforslaget til Lillestrøm NXT. Illustrasjon: A-Lab

Viktige samfunnsbehov

I sin begrunnelse for planforslaget, peker Stiftelsen NOVA Spektrum på viktige samfunnsbehov som Lillestrøm overfor, og som tilsier at utviklingen av området bør finne sted:

  • Sterk forventet befolkningsvekst i årene som kommer.

  • Demografiske endringer i befolkningen med behov for flere leiligheter i sentrumsnære områder.

  • Nasjonale og lokale mål og ambisjoner på områdene for bærekraft og klima, med ønske om at flere skal bo og leve i nærheten av arbeidsplasser og store kollektivknutepunkt.

  • NOVA Spektrums ønske om å videreutvikle egen virksomhet for å forbli en av regionens største motorer for sysselsetting og verdiskaping.

  • Tilrettelegging for nye næringsarealer i tråd med Strategi for bærekraftig næringsutvikling. 

Planforslaget for Lillestrøm NXT er utviklet for NOVA Spektrum av A-Lab, So-La og Enkime med grunnlag i en rekke fagutredninger og med gode og viktige innspill fra naboer, offentlige etater og medvirkningsprosesser.

Ønske om førstegangs offentlig ettersyn 

I januar 2023 ble et planforslag sendt til Lillestrøm kommune med ønske om førstegangs offentlig ettersyn i løpet av 2023. Spørsmålet om førstegangs offentlig ettersyn ble politisk behandlet i Hovedutvalg for Miljø og Samfunn (HMS) 23.august 2023.  Det ble vedtatt at planforslaget til NOVA Spektrum skulle sendes på offentlig ettersyn sammen med kommunens eget idealternativ. I tillegg ble det vedtatt at enkelte andre krav skulle innarbeides. Det viste seg at vedtaket i HMS innebar vesentlige endringer for NOVA Spektrums planforslag. Stiftelsen NOVA Spektrum konkluderte høsten 2023 med at konsekvensene av vedtaket ikke var forenlig med ambisjonen og målene som er satt for utviklingen.  At det ville bli vanskelig å realisere den nye bydelen i Lillestrøm på dette grunnlaget er blitt formidlet til kommunens administrasjon og politiske ledelse.

Ny politisk behandling 

Stiftelsen NOVA Spektrum vil gjennom 2024 jobbe videre med å belyse situasjonen som har oppstått, be om en ny politisk behandling med mål om å få et offentlig ettersyn. Stiftelsen har stor tro på at eget planforslag vil legge et godt grunnlag for en nødvendig utvikling av området og gjøre Lillestrøm til en enda mer attraktiv destinasjon og bosted. 

Innholdsoversikt

Årets arrangementer

Styret og ledergruppen