Nye Oslo Spektrum

Årsrapport 2023

Stiftelsen NOVA Spektrum har som ambisjon å etablere Nordens råeste møteplass for næringsliv, kultur- og organisasjonsliv gjennom utbyggingen av Oslo Spektrum. I 2023 sa et stort flertall i Oslo bystyre ja til planene i form av et historisk vedtak for både stiftelsen og hovedstaden. 

Stiftelsen NOVA Spektrum har de siste syv årene jobbet med planene for nye Oslo Spektrum. Planene innebærer etableringen av en ny kongress- og kulturarena med kapasitet til om lag 3 000 mennesker, et levende bygulv med utadrettet virksomhet, og et nytt kontorbygg med over 1 000 kontorarbeidsplasser i umiddelbar tilknytning Norges største kollektivknutepunkt.  

Planene legger til rette for at utviklingen av nye Oslo Spektrum kan skje gjennom et nytt tilbygg som erstatter det eksisterende kontorbygget til arenaen. Storsalen i Oslo Spektrum vil bestå og forbli uforandret etter utbyggingen. Her vil det også i fremtiden bli avholdt konserter, musikaler og andre show.  

Illustrasjon av nye Oslo Spektrum. Illustrasjon: LPO Arkitekter

Et stort løft for hele hovedstadsregionen 

Nye Oslo Spektrum representerer et stort løft for hele hovedstadsregionen. Gjennom den nye kongress- og kultursalen legger man til rette for at store internasjonale kongresser og konferanser kan finne sted i Norge. Per i dag er det få eller ingen andre velegnede arenaer til dette verken lokalt eller nasjonalt.  

Den nye satsningen vil mangedoble de økonomiske ringvirkningene av Stiftelsen NOVA Spektrums samlede aktivitet og bidra til flere lønnsomme arbeidsplasser og økte felleskapsinntekter. Store internasjonale kongresser gir økt helårsturisme og mange tilreisende fra utlandet med høyt døgnforbruk. Den nye kongress- og kultursalen er et etterspurt ønske på tvers av alle som er opptatt av at Oslo skal videreutvikle seg som destinasjon både nasjonalt og internasjonalt.  

Nye Oslo Spektrum sett fra Vaterlandsparken. Illustrasjon: LPO Arkitekter

Levende bygulv 

Som del av planene legger man til rette for et levende bygulv ut mot Sonja Henies Plass med utadrettet virksomhet i form av kafeer og andre servicetilbud.  Planene innebærer et stort områdeløft og en nødvendig byreparasjon midt i hjertet av hovedstaden. 

Det nye kontorbygget som inngår som del av planene for nye Oslo Spektrum har en planlagt høyde på 108 meter – på samme nivå som Oslo Plaza. Kontorbygget legger til rette for over 1 000 nye kontorarbeidsplasser i umiddelbar tilknytning til Norges største kollektivpunkt. Dette bygget eies i fellesskap av Stiftelsen NOVA Spektrum og Aspelin Ramm med 50/50 eierskapsbrøk. 

Nye Oslo Spektrum innebærer et stort områdeløft midt i hjertet av hovedstaden. Illustrasjon: LPO Arkitekter

Historisk vedtak

2023 ble et gjennombruddsår for planene. Byrådet i Oslo godkjente planene 2.mars med oversending av saken til bystyret for endelig vedtak. Oslo Bystyre sa med stort flertall ja til planene i bystyremøte 19.april 2023. Beslutningen til bystyret representerer et historisk vedtak for Stiftelsen NOVA Spektrum, og baner vei for at planene i forbindelse med nye Oslo Spektrum kan bli realisert i løpet av de nærmeste årene. Samtidig er planene historiske for hovedstaden: Det er første gang på over 30 år at politikerne har gitt grønt lys for byggingen av et nytt høyhus i Oslo. Det nye bygget vil bli et nytt signalbygg som utmerker seg med hensyn til både plassering, høyde og arkitektur.   

Stiftelsen NOVA Spektrum vil gjennom 2024 jobbe videre med å planlegge og forberede igangsetting av prosjektet med mål om byggestart sommeren 2025. Forventet ferdigstilling av nye Oslo Spektrum er annet halvår 2028.  

Innholdsoversikt

Årets arrangementer

Styret og ledergruppen