Vårt samfunnsregnskap

Årsrapport 2023

Beregninger gjennomført av Samfunnsøkonomisk Analyse viser at Stiftelsen NOVA Spektrum bidrar til mer enn 2 500 lønnsomme arbeidsplasser og en årlig verdiskaping på 2,3 milliarder kroner. De største ringvirkningene oppstår i eget nærområde. 

Samfunnsøkonomisk Analyse har utarbeidet en egen ringvirkningsanalyse på oppdrag for Stiftelsen NOVA Spektrum. Tallene gir et innblikk i de lokaløkonomiske virkningene av møteplassene som NOVA Spektrum og Oslo Spektrum skaper og legger til rette for.  

Beregningene gjennomført av Samfunnsøkonomisk Analyse viser at:  

  • NOVA Spektrum og Oslo Spektrum bidrar til hele 2 566 lønnsomme arbeidsplasser i Norge, hvorav 7 av 10 arbeidsplasser befinner seg i eget lokalområde.

  • Stiftelsens samlede aktivitet gir opphav til en årlig verdiskapingseffekt på drøyt 2,3 milliarder kroner per år.

  • Samfunnsøkonomisk Analyse har beregnet at utstillerne på NOVA Spektrum selger varer og tjenester for opp mot 2,9 milliarder kroner under og etter messene og arrangementene som finner sted på arenaen hvert år. Dette legger grunnlaget for en betydelig sysselsettings- og verdiskapingseffekt i regionene der utstillerne har sitt daglige virke.   


Mange tilreisende med høyt døgnforbruk

Bedriftene som i størst grad gjør nytte av de økonomiske ringvirkningene, befinner seg innen bransjer som overnatting, servering, service, transport og handel.  Dette henger sammen med at NOVA Spektrum og Oslo Spektrum hvert år tiltrekker seg et stort antall tilreisende med et høyt døgnforbruk som kommer bredden av handels- og servicenæringen til gode.  

Samtidig oppstår det også en betydelig verdiskapingseffekt i forlengelsen av alle innkjøp og anskaffelser som NOVA Spektrum og Oslo Spektrum selv foretar gjennom året fra ulike nasjonale og lokale leverandører. Flere virksomheter i lokalområdet har hele eller en overveiende del av eget omsetnings- og fortjenestegrunnlag knyttet til sitt leverandørforhold med Stiftelsen NOVA Spektrum. På mat- og drikkeområdet har man bevisst gått inn for å knytte til seg flere lokale produsenter fra eget nærområde for å bidra til positiv utvikling av egen region. Dette har gjort det mulig for flere nisjeprodusenter å ekspandere med egen virksomhet.   

En av de største motorene for nærings- og samfunnsutvikling

Tallene fra Samfunnsøkonomisk Analyse bekrefter at Stiftelsen NOVA Spektrum representerer en av de største motorene for positiv nærings- og samfunnsutvikling i hovedstadsregionen, og at ringvirkningseffektene av egen virksomhet er betydelig.  

For hvert årsverk i egen virksomhet bidrar stiftelsen til 9 nye arbeidsplasser i egne omgivelser, og hver krone i verdiskaping legger grunnlaget for mer enn 10 ganger så mye i samlet verdiskaping. Samfunnsregnskapet som dokumenterer disse tallene, er et viktig verktøy i stiftelsens vurdering av måloppnåelse når det kommer til de lokaløkonomiske virkningene av egen virksomhet.  

For de kommende årene er ambisjonen å øke ringvirkningseffektene av egen aktivitet ytterligere gjennom videreutvikling av messe- og arrangementsvirksomheten i kombinasjon med realisering av de planlagte by- og eiendomsutviklingsprosjektene i Oslo og Lillestrøm.  

Innholdsoversikt

Årets arrangementer

Styret og ledergruppen