Spektrumkvarteret

Årsrapport 2022

Fremtidens møteplass midt i hjertet av Oslo

Før Oslo Spektrum ble bygget bestod området av en parkeringsplass, et stort veikryss og en bensinstasjon. Behovet for oppgradering av området var stort, og byens politikere var visjonære og handlekraftige da ideen om Oslo Spektrum ble skapt. 

I desember 1990 åpnet Oslo Spektrum for første gang dørene for publikum – et teglstens landemerke med kunst av Rolf Nesch midt i et travelt bymiljø. Siden den gang har hester, hunder, nobelprisvinnere, internasjonale superstjerner, idrettsutøvere, konsertentusiaster og hundretusenvis av konferansedeltagere vært innom dørene. Og det er nettopp mylderet av folk som kjennetegner det vi gjør og alltid har gjort gjennom våre møteplasser og tilrettelegging for dette. En innendørs flerbruksarena, midt i hovedstaden, som fylles med konserter og show når norske og internasjonale artister gjester Oslo, i tillegg til idrettskonkurranser, messer, arrangementer og konferanser. I dag liker mange å tenke på Oslo Spektrum som Norges råeste møteplass som har bidratt til livslange minner for sine besøkende. 

Gjennom prosjektet Spektrumkvarteret ønsker vi igjen å være driveren for et nytt løft for Oslo og hele befolkningen i både hovedstadsområdet og landet for øvrig.  Vår ambisjon er å utvide Oslo Spektrum og åpne området for byen og befolkningen. Det originale «Spektrum» skal bestå, men vi ser behovet for flere scener og et kongressenter av internasjonalt format som skal bidra til at vår virksomhet skaper enda større positive ringvirkninger lokalt, regionalt og nasjonalt.  I dag er Norge klart minst i Norden på internasjonale konferanser. Inspirert av Madison Square Garden i New York ønsker vi derfor å bygge en blackbox-sal, Spektrumssalen», med kapasitet til om lag 3 000 mennesker. På bygulvet er planen å åpne opp med kafeer, restauranter og utadrettet virksomhet som skaper liv og røre i området.  

I tillegg ønsker vi at det nye tilbygget skal romme over 1 000 kontorplasser. Både nytt og eksisterende næringsliv i Oslo trenger lokaler, og hva er vel da bedre enn at det legges til rette for dette – midt på Norges største kollektivknutepunkt. Kontorseksjonen vil også være viktig for stiftelsens finansiering av den nye Spektrumssalen.  

Med Oslo Spektrum Arena, Spektrumssalen, kontorarbeidsplasser og utadrettet virksomhet på bygulvet, kombinert med bærekraftambisjoner på høyeste nivå, vil prosjektet være viktig for å sette Oslo på det internasjonale kongresskartet. I tillegg vil det gi hele nærområdet et stort løft sammenlignet med hvordan området fremstår i dag.  

Arbeidet med Spektrumkvarteret har stått sentralt også i 2022. I september gikk planforslaget fra Plan- og bygningsetaten til Rådhuset for politisk sluttbehandling. Videre ble samspillsavtalen med Skanska startet, hvor prosjektet har blitt videreutviklet med tanke på innhold og funksjoner, byggbarhet og kostnadsoptimalisering. Dette arbeidet er forventet å pågå til slutten av 2023 og vil etter planen resultere i en avtale om en totalentreprise for gjennomføringen med Skanska. Arbeidet med prosjektet har dette året vært preget av et godt og tett samarbeid med vår partner Aspelin Ramm, og en meget godt dialog med både Plan- og bygningsetaten og politikerne som til slutt skal er de som godkjenner planforslaget. 

Det er forventet at plansaken sluttbehandles i Bystyret i løpet av første halvdel av 2023. Forutsatt et positivt bystyrevedtak i løpet av skissert tidsperiode, kan byggearbeidene starte i løpet av 2024 med endelig ferdigstilling av nye Oslo Spektrum i løpet av 2027.  

Innholdsoversikt

Årets arrangementer

Bærekraft og samfunnsansvar

Styret og ledergruppen