Bærekraft og samfunnsansvar

Årsrapport 2022

Bærekraft er en viktig del av vår samlede virksomhetsstrategi  

I 2022 har bærekraft blitt en viktig del av vår virksomhetsstrategi med tydelige målsettinger både for sosiale og miljømessige forbedringer.

Stiftelsen NOVA Spektrum utformet i 2022 sin nye virksomhetsstrategi som viser vei og beskriver ønsket retning for stiftelsens utvikling de kommende årene. Gjennom den nye strategien slutter vi oss til FNs bærekraftmål og har gjort bærekraft til en viktig del av det samlede arbeidet i stiftelsen. Bærekrafts-arbeidet baseres på utvikling og gjennomføring av konkrete aktiviteter og tiltak der vi i størst mulig grad kan bidra til positive forbedringer sosialt og miljømessig.

Disse fem FNS bærekraftmål er identifisert som våre viktigste: 

  • Anstendig arbeid og økonomisk vekst 
  • Industri, innovasjon og infrastruktur 
  • Bærekraftige byer og lokalsamfunn 
  • Ansvarlig forbruk og produksjon 
  • Samarbeid for å nå målene

For hver av bærekraftmålene er det i 2022 utarbeidet en veiledning som beskriver hva målet betyr for Stiftelsen NOVA Spektrum. Se veiledningen her

Sertifisert Miljøfyrtårn 

NOVA Spektrum har vært sertifisert Miljøfyrtårn siden 2012. I 2022 ble virksomheten nok en gang re-sertifisert. Oslo Spektrum har også Miljøfyrtårnsertifisering. Sertifiseringen er et viktig verktøy i arbeidet for å oppnå konkrete og varige forbedringer på bærekrafts-området, både klima- og miljømessig. Vi prioriterer samarbeid med leverandører, forretningsforbindelser og samarbeidspartnere som også er sertifisert Miljøfyrtårn.

Rapporten i forbindelse med NOVA Spektrums Miljøfyrtårn-sertifisering finner du her

Åpenhetsloven 

Stiftelsen NOVA Spektrum er omfattet av kravene som følger av Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (Åpenhetsloven).

Loven trådte i kraft 1. juli 2022 og har til formål å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester. I tillegg skal loven bidra til åpenhet om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Stiftelsen NOVA Spektrum har gjennom høsten 2022 foretatt aktsomhetsvurderinger i henhold til Åpenhetslovens paragraf 4. En egen redegjørelse for gjennomførte aktsomhetsvurderinger og opplysninger om faktiske negative konsekvenser og/eller vesentlig risiko for negative konsekvenser er offentliggjort som del av årsrapporten for 2022. Her opplyses det også om planlagte og iverksatte tiltak for å begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser, samt forventede resultater av disse tiltakene.  Redegjørelsen er tilgjengelig her.

Aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP)

De definerte personalpolitiske retningslinjer setter rammen for selskapenes arbeid med likestilling:   

Alle medarbeidere er likeverdige, uavhengig av kjønn, alder, funksjonshemming, seksuell orientering eller religiøs, etnisk og kulturell bakgrunn. Vi ønsker et bredt og mangfoldig spekter av ledere og medarbeidere, der individuelle egenskaper skal respekteres og verdsettes. Bedret kjønnsbalanse og mangfold (etnisitet, alder og funksjonsevne) er ønskelig på alle nivå, og skal vektlegges ved rekruttering og kompetanseutvikling.  

Virksomheten rapporterte første gang for 2021. Det ble i 2022 gjort et grundig arbeid med nødvendig forankring på relevante nivåer og fora i organisasjonen. På grunn av pandemien og med det majoriteten av de ansatte permittert var det begrensede muligheter for systematisk arbeid og fokus, men grunnlaget ble lagt.  

I 2022 er plattformen for ARP-rapporteringen forankret i styre, ledelse og hos tillitsvalgte (Negotia og AMU), hvor det også er lagt en plan for det videre arbeidet med likestilling og ARP-rapporteringen.  

Les ARP-rapporten 2022 for Stiftelsen NOVA Spektrum her.

Konkrete målsettinger

I tillegg til de overordnede bærekraftmålene, har Stiftelsen NOVA Spektrum i den nye virksomhetsstrategien definert flere konkrete målsettinger for sosial og miljømessig bærekraft: 

  • Redusere CO2-avtrykket med minst 20 prosent per besøkende 
  • Fordoble antall arbeidsplasser skapt som følge av vår virksomhet 
  • Fordoble den økonomiske verdiskapingen gjennom egen aktivitet og de positive ringvirkninger dette skaper i omgivelsene. 

Målsettingene følges opp og vurderes årlig. 

For å vurdere NOVA Spektrums miljø- og klimaavtrykk, benyttes Miljøfyrtårnportalen og den internasjonale standarden for klimaregnskap. NOVA Spektrum og Oslo Spektrum offentliggjør årlig en klima- og miljørapport der utslippstallene fremgår, og der det gis en nærmere forklaring på hva som påvirker CO2-avtrykket per besøkende.

For 2022 er det samlede CO2-avtrykket per besøkende 2,58 kg for NOVA Spektrum. Dette er en reduksjon på 2,1 kg per besøkende målt mot året før. Tallene for 2021 er imidlertid preget av at dette var et år med sterkt redusert aktivitet grunnet koronapandemien. Samtidig viser tallene for 2022 en reduksjon i CO2-avtrykket også målt mot årene før pandemien. 

Målsettingene knyttet til positive ringvirkninger i form av antall arbeidsplasser skapt og økonomisk verdiskaping, kartlegges i form av samfunnsøkonomiske ringvirkningsanalyser. I 2022 ble det utarbeidet en rapport av Samfunnsøkonomisk Analyse der det økonomiske fotavtrykket til Stiftelsen NOVA Spektrum ble gjennomgått og vurdert. 

Rapporten viser at stiftelsen har et sysselsettings- og verdiskapingsbidrag på 2 566 fulltidsarbeidsplasser og 2,3 milliarder kroner i årlig verdiskaping. Det økonomiske fotavtrykket er størst i egne nære omgivelser. De store positive ringvirkningseffektene vil øke ytterligere ved økt aktivitet med flere messer, arrangementer, konserter og events i NOVA Spektrum og Oslo Spektrum.

I tillegg vil igangsetting av byggeaktiviteten knyttet til nye Oslo Spektrum og Lillestrøm NXT også gi betydelige ringvirkningseffekter.  Dette gjør at målsettingen om en fordobling av antall arbeidsplasser skapt og økonomisk verdiskaping er innen rekkevidde i løpet av strategiperioden (2022 – 2025). 

Innholdsoversikt

Årets arrangementer

Bærekraft og samfunnsansvar

Styret og ledergruppen