Setter Lillestrøm på kartet med hjelp fra NOVA Spektrum

En visuell og fargesprakende nytelse! Slik beskriver Monica Holmen ved Nitja senter for samtidskunst den store soloutstillingen til Edda Gimnes. Uten det økonomiske bidraget fra NOVA Spektrum hadde det vært vanskelig å få til samarbeidet som er med på å sette Lillestrøm enda sterkere på kartet både nasjonalt og internasjonalt.

Edda Gimnes er et stort talent som allerede har blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser. Vi er skikkelig stolte over å være vertskap for kunstneren og klesdesignerens første store separatutstilling, og er overbevist om at dette gjør at enda flere ser til Lillestrøm.

Koordinator og kurator ved Nitja senter for samtidskunst Monica Holmen, er full av lovord om både Edda Gimnes og utstillingen «Fra strek til design», som publikum kan oppleve frem til 4. juni. Holmen forteller engasjert om hvordan Edda allerede som 24-åring ble omtalt i New York Times som et spennende designtalent å følge med på, og om hvordan noen av verdens mest kjente artister har ikledd seg Gimnes sine antrekk.

Utstillingen til Edda Gimnes er virkelig verdt et besøk. Eddas kreasjoner speiler en leken og uredd tilnærming til prosessen, og det fargesterke uttrykket som preger de fleste av hennes design er en visuell nytelse som nærmest avgir en energi i rommet.

Elementer fra Edda-utstillingen på Nitja senter for samtidskunst. Foto: Kunstdok / Istvan Virag / Nitja.

Unik kunstner og designer

Holmen forklarer at Edda Gimnes skiller seg fra andre kunstnere og designere på flere områder. For det første valgte Gimnes en utradisjonell tilnærming da hun var på jakt etter å finne sin særegne signatur: Fremfor å eksperimentere på tradisjonelt vis, byttet hun rett og slett hånd for å finne en kunstnerisk strek og særegen stil. Resultatet var det naivistiske uttrykket som karakteriserer Edda Gimnes sine design. Og mens de konseptuelle forskjellene ofte gjør at unge designtalenter må velge om de vil satse på kunst eller bli en del av moteindustrien, har Edda lykkes med kredibilitet i begge miljøer.

Edda Gimnes har høy kredibilitet både i kunstmiljøet og i moteindustrien. Foto: Kunstdok / Istvan Virag / Nitja

Bidraget fra NOVA Spektrum har vært avgjørende

Et viktig hovedelement i utstillingen er syv nye kreasjoner designet av Edda Gimnes. Til disse antrekkene har det gått med flere hundre meter tekstil i tillegg til et stort antall arbeidstimer for Edda og hennes team. Nitja har også store utgifter forbundet med utstillingen, for soloutstillinger som dette er svært kostbare produksjoner. Holmen forteller at det økonomiske bidraget fra NOVA Spektrum har vært avgjørende for muligheten til å realisere en så bred presentasjon av Edda Gimnes:

Vi er svært takknemlig for at NOVA Spektrum har støttet denne utstillingen, og opplever at de har et ekte ønske om at Nitja skal lykkes med å være en sterk institusjon i Lillestrøm. Å ha med en lokal støttegiver som er faglig relevant betyr også mye, sier Holmen.  

Det økonomiske bidraget fra NOVA Spektrum har vært viktig for å realisere Edda-utstillingen på Nitja. Senteret ligger sentralt plassert i Lillestrøm sentrum.

Opplev Edda på Oslo Design Fair i høst

Holmen viser til at NOVA Spektrum hver vår og høst arrangerer Oslo Design Fair, Norges viktigste møteplass for design, arkitektur og håndverk. Oslo Design Fair vil i høst løfte frem Edda Gimnes og fremvise noen av antrekkene fra Nitja-utstillingen. For NOVA Spektrum har det imidlertid også vært viktig å kunne bidra til utstillingen for å gjøre Lillestrøm enda mer attraktiv som bosted og destinasjon:

Lillestrøm sitt slagord er «tettere på verden», og vi håper at den positive oppmerksomheten som Edda Gimnes sin utstilling gir, gjør at stadig flere blir oppmerksomme på at byen er en spennende og attraktiv destinasjon.

Holmen i Nitja håper at utstillingen med Edda Gimnes bidrar til at enda flere blir oppmerksomme på Lillestrøm og kvalitetene som kjennetegner byen. Foto: Kunstdok / Istvan Virag / Nitja

Utstillingen har også skapt lokalt engasjement, sier Holmen og forteller at Gimnes har bidratt i et prosjekt med Nitja sin «vennskapsskole» Volla skole. Prosjektet ble svært vellykket og engasjerte alle 80 elever på 7.trinn.

Samarbeidet med NOVA Spektrum har vært viktig for å realisere vår felles ambisjon om å utgjøre en positiv forskjell for Lillestrøm og resten av regionen. Begge representerer vi viktige møteplasser som blir lagt merke til både i Norge og utlandet, sier Holmen.

Besøk Nitja og få 20 prosent prisavslag på Lillestrøm Lobby

NOVA Spektrum har også inngått et eget rabattsamarbeid med Nitja senter for samtidskunst. Avtalen innebærer at du får 20 prosent prisavslag på all mat og drikke på Lillestrøm Lobby mot fremvisning av ordinær eller rabattert billett fra Nitja.

Les mer om betingelsene for å gjøre nytte av rabattsamarbeidet her.

kommende events