Våre største høydepunkter i 2023 

2023 har vært et år med flere nye høydepunkter for både NOVA Spektrum og Oslo Spektrum. Gjennom året har vi samlet alt fra motorglade bilentusiaster og sporty cheerleadere til statsledere og nobelprisvinnere på vår arena på Lillestrøm.  

Helt siden 1920 og den første riksmessen på Akershus festning, har Stiftelsen NOVA Spektrum vært tro mot sitt nærings- og samfunnsoppdrag: Å skape og legge til rette for møteplasser som fremmer handel, kunnskapsdeling og inspirasjon.  

Gjennombruddsår

I 2023 har vi nok en gang synliggjort hvilken enorm betydning og kraft den fysiske møteplassen representerer som kanal for salg, markedsføring og relasjonsbygging. De fleste messer og arrangement har opplevd gode besøkstall og stor interesse fra kunder og samarbeidspartnere.

oslo-motor-show-bilde fra messen
2023 har vært et år med gode besøkstall for våre messer, arrangement, konserter og øvrige events. Bildet er fra Oslo Motor Show, vårt største publikumsarrangement.

Samtidig har 2023 vært et gjennombruddsår for mindre møteplasser i form av frokostmøter, konferanser og seminarer i Lillestrøm Lobby og NOVA Studios.

Oslo Spektrum – hele Norges konsertarena og storstue – kan nok en gang melde om et solid år med stor aktivitet og høy publikumstilstrømning. Ekstra hyggelig er det når norske artister som Undergrunn og Dagny står på scenen foran tusenvis av elleville fans, og når Spektrum kan være arena for flere norskproduserte musikaler slik tilfelle var i år.  

Store ringvirkninger

Den samfunnsmessige betydningen av våre møteplasser er store. Samfunnsøkonomisk Analyse har beregnet at det samlede økonomiske fotavtrykket til Stiftelsen NOVA Spektrum utgjør hele 2566 fulltids-arbeidsplasser og 2,3 milliarder kroner i årlig verdiskaping.  

De største ringvirkningene oppstår lokalt, og de samlede sysselsettingseffektene er av direkte betydning for å holde aktiviteten oppe i arbeidsintensive bransjer som handel, service, servering og overnatting.  

Les også: Møt menneskene som skaper positive ringvirkninger >>

Sterk event- og arrangementssektor viktig

Ringvirkningene Stiftelsen NOVA Spektrum skaper, blir lagt merke til. I forbindelse med Stiftelsestilsynets kartlegging av norske stiftelsers verdiskapingsbidrag våren 2023, ble Stiftelsen NOVA Spektrum trukket frem som et eksempel på en virksomhet av stor samfunnsmessig betydning.  

Innovasjon Norge inviterte oss til Arendalsuka høsten 2023 for å fortelle mer om hvordan ulike verdikjeder blir aktivert hver gang det er messer og arrangement – og hva det samlede økonomiske fotavtrykket betyr for omgivelsene. I ettertid har tallene blitt brukt som et viktig argument for hvorfor vi trenger en sterk event- og arrangementssektor i Norge. 

NOVA Spektrum deltok på et fulltegnet arrangement i regi av Innovasjon Norge i forbindelse med Arendalsuka 2023. Foto: Innovasjon Norge.

Flere bedrifter i Lillestrøm melder også om at arrangementene til NOVA Spektrum er avgjørende for å sikre eget omsetnings- og fortjenestegrunnlag. Ringvirkningstallene som Samfunnsøkonomisk Analyse har utarbeidet, viser dessuten at både NOVA Spektrum og Oslo Spektrum er viktige motorer for økt helårsturisme til en samlet hovedstadsregion.  

Våre medarbeidere er vår viktigste ressurs

Som Norges største møteplass for bredden av næringslivet, kulturlivet og organisasjonslivet er det stor spennvidde i den samlede arrangementsporteføljen til NOVA Spektrum og Oslo Spektrum. Året 2023 beviser nok en gang at våre medarbeidere representerer vår viktigste ressurs, og at vår samlede arrangementskompetanse er vårt viktigste konkurransefortrinn.  

Våre medarbeidere er vår viktigste ressurs. Bildet viser noen av våre mer enn 130 dyktige og engasjerte ansatte.

Vår kultur er preget av alt lar seg løse, og at våre utstillere og arrangørers ønsker og behov settes først. Vi lykkes med å arrangere alt fra Nor-Shipping med mer enn 50 000 besøkende (fra nærmere 100 land) og Oslo Motor show som samler over 50.000 bilentusiaster, til å være vertskap for Oslo Business Forum og andre store arrangement som Transport og logistikk og Bygg Reis Deg. I tillegg kan vi glede oss over at mange av utstillerne som har fått utmerkelser for beste stands i år, har benyttet seg av våre tjenester innen stands- og utstillerløsninger. 

John Kerry, USAs spesialutsending for klima, var blant innlederne på Nor-Shipping 2023. Nor-Shipping er NOVA Spektrums største arrangement og en av verdens viktigste møteplasser for shippingbransjen og havnæringene.

For første gang siden vi flyttet til Lillestrøm i 2002, har vi hatt et fullt driftsår med all mat- og drikkeservering i egen regi. De gode arrangementsopplevelse blir enda bedre ved gode måltidsopplevelser, og vår nye restaurant Lillestrøm Lobby har i stadig økende grad blitt en integrert del av de ulike arrangementene gjennom utstillerfester, tilbud om Afternoon Tea og andre happenings. Lillestrøm Lobby har i tillegg blitt en viktig møteplass og et godt likt spisested i nærmiljøet.  

Lillestrøm Lobby hadde sitt ettårsjubileum høsten 2023. Spisestedet representerer en viktig møteplass for både nærmiljøet og de besøkende til NOVA Spektrums messer og arrangement.

Mange høydepunkter

Alt i alt har 2023 vært et begivenhetsrikt år for Stiftelsen NOVA Spektrum med mange store høydepunkter. Noen blir nevnt, ingen blir glemt:  

 • 14-17. februar samlet UMAMI Arena bredden av den norske mat- og drikkebransjen på NOVA Spektrum. Arrangementet er en videreføring av SMAK 2020 – med et skikkelig kvalitetsløft som resultat.  Til sammen var mer enn 400 utstillere og 25 000 besøkende representert på UMAMI Arena 2023.  
   
 • 2. mars 2023 sa byrådet i Oslo ja til planene for nye Oslo Spektrum. 19. april fulgte bystyret opp med et tilnærmet enstemmig vedtak for reguleringsplanen som gjør det mulig å etablere Nordens råeste møteplass for næringsliv, kulturliv og organisasjonsliv midt i hjertet av Oslo. Vedtaket legger også til rette for et nytt kontorbygg på 108 meter i tilknytning nye Oslo Spektrum.

   
 • Nærmere 23 000 friluftglade personer fra hele landet tok turen til Camp Villmark 24-26. mars. Arrangementet har blitt en fantastisk arena med salgsutstilling, konkurranser, foredrag og aktiviteter for besøkende i alle aldersgrupper.  
   
 • I år ble det satt opp et eget salgs- og inspirasjonsområde for interiør på Hagemessen. Over 16 000 besøkende fikk med seg Villaveien på Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom 21-23. april 2023.  

 • Ledere, forskere og eksperter fra store deler av verden var samlet på NOVA Spektrum i forbindelse med Nordic EV-Summit 4-5. mai 2023. Arrangementet representer Nord-Europas største konferanse innenfor elektrisk mobilitet, og gjennomføres i samarbeid med elbilforeningen.  

 • Oslo og Lillestrøm stod nærmest på hodet da Nor-Shipping 2023 ble arrangert 6-9. juni i år. Arrangementet samlet besøkende og utstillere fra alle verdensdeler, med et stort antall landpaviljonger i utstillingshallene med tillegg av en rekke konferanser, seminarer og events både i Oslo og i Lillestrøm.
   
  Nor-Shipping er NOVA Spektrums største arrangement og skaper store ringvirkninger. Gjennom media kunne man lese om elleville hotellpriser i Oslo (på opp mot 10 000,- for et enkeltrom uten frokost) de dagene arrangementet pågikk.  Kronprins Haakon og John Kerry, USAs spesialutsending for klima, var sammen med tidligere nobelprisvinner i økonomi, Joseph E. Stiglitz, tre av mange prominente gjester på årets Nor-Shipping.  

 • 28-30. september møttes hele den norske transport- og logistikkbransjen til Transport & Logistikk 2023. Arrangementet består av en stor fagkonferanse med tillegg av en utstilling med det siste av nyheter innen transport, logistikk og mobilitet.  
   
 • Bygg Reis Deg ble arrangert for 30.gang 18-21. oktober. Byggenæringens viktigste møteplass har røtter helt tilbake til 1954, og samlet nærmere 31 000 besøkende i 2023. Arrangementet har blitt en viktig inspirasjons- og læringsarena for hele byggenæringen, og ble en stor suksess til tross for urolige tider i deler av bransjen.  
   
 • Med billøp i bakgården og full fres fra morgen til kveld, ble Oslo Motor Show nok en gang en stor suksess med nærmere 53 000 besøkende i 2023. Arrangementet som ble avholdt i perioden 27-29. oktober, har mer enn doblet besøkstallene de siste årene og representerer NOVA Spektrums største publikumsarrangement.  
   
 • NOVA Spektrum inngikk høsten 2023 et samarbeid med NRC Tigers om å være arena for Norwegian Open, et av landets største cheerleadingsarrangement med mer enn 100 lag og 2 500 utøvere. Arrangementet ble svært vellykket og synliggjorde NOVA Spektrum på en positiv måte i eget nærmiljø.  
   
 • 13. november klippet Tage Pettersen, første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomite, snoren til Van Gogh Alive i NOVA Studios. Van Gogh Alive er en spektakulær utstilling som stimulerer alle sanser, og som bringer de besøkende inn i et eget kunstunivers med over 3000 projiseringer av verkene til den kjente kunstneren Vincent Van Gogh.  
   
 • 16-17. november fylte den norske rapgruppen Undergrunn Oslo Spektrum to dager på rad. Dagen etter gjorde sangeren og låtskriveren Dagny det samme.  
   
 • Oslo Spektrum var i 2023 også arena for to norskproduserte musikaler – We Will Rock You og Grease.   
   
 • I tillegg til store og tradisjonelle arrangement som har gått av stabelen gjennom året har NOVA Spektrum vært vertskap for flere mindre arrangement, som blant annet Oslo Business Forum, SpillExpo, Røde Kors landsmøte, Frelsesarmeens kongress og Teslas jubileumsevent.  

kommende events